GURINDAM JIWA

Wednesday, November 11, 2009

Cerpen - Menjaring Hati Kecilnya 2

Cerpen

MENJARING HATI KECILNYA

Oleh Abdul Razak Husin

WAJAH murid itu kurenung lama-lama. Bebola mata kami bertemu. Dia kemudian menundukkan kepala. Dia seolah-olah sudah dapat menelah isi hatiku. Pasti dirinya disangka akan menjadi sasaran api kemarahanku pagi ini. Kemarahan yang diibaratkan bom jangka yang akan meletup bila-bila masa. Hatinya mulai gemirap.

Sudah dua bulan dia tidak hadir ke sekolah. Aku tidak menyangka dia akan muncul pagi ini. Bukanlah bermakna obligasiku terhadap profesion yang hampir 16 tahun kusandang kian terhakis. Kesibukan dan bebanan tugas yang semakin menggunung memaksa diri untuk menggantungkan sikap cakna buat sementara. Masalah ditambah pula peluang ke DG44 yang tidak juga muncul-muncul. Permohonan yang telah dibuat pada awal tahun ini masih belum mendapat khabar gembira. Bukan aku meminta sesuatu yang berlebihan atau di luar kewajaran. Cuma aku harapkan pengorbanan dan perjuangan dalam memartabatkan profesionalisme keguruan mendapat pengiktirafan yang sewajarnya daripada pihak kerajaan khususnya di bawah kepimpinan baru yang menyandang jawatan panas itu. Terlepas peluang ke DG 32 benar-benar membuatkan diri teraniaya. Perbezaan gaji yang dikira tidak masuk akal itu kadang-kadang mengundang rasa kecewa. Gaji yang diterima lebih rendah berbanding rakan-rakanku yang tidak menyambung pengajian ke peringkat ijazah. Pengumuman tentang kenaikan harga petrol pada tahun ini sekali lagi mengundang masalah yang tidak kesudahan. Sudah pasti ia menjadi agenda vitalku buat masa ini.

Lantas, masalah murid itu tidak langsung bersimpati menjengah di hati. Kalau ikutkan prosedur, murid ini mungkin sudah dibuang sekolah. Disebabkan dasar kerajaan, murid ini tidak menerima tindakan. Apa yang pasti, kehadirannya tidak membawa erti. Malah ketidakhadiran membuatkan aku cukup selesa. Aku cukup lega. Aku tidak mampu lagi menipu diri sendiri.

Aku menghampiri murid yang duduk terpaku berhampiran tingkap yang rongak itu. Agak lama aku berdiri di sisinya. Kehadiranku tidak dipedulinya langsung. Kemudian aku melabuhkan punggung berhadapan dengannya. Kebetulan, seorang murid lain baru sahaja keluar kerana ada urusan. Perkara biasa bagi kelas semacam itu. Saban waktu ada sahaja kaunselor yang membawa lis nama pelajar yang perlu diberikan perhatian. Kaunselor di sekolah ini memang dedikasi menjalankan tugas. Mungkin kes datang lambat ke sekolah, ponteng kelas, merokok dan entah apa lagi kes-kes disiplin yang tidak larat untuk aku membuat telahan. Guru-guru sekarang kian tercabar dan tertekan dalam meneruskan profesion mereka.

“Kerja ini, cikgu yang mohon, cikgu tak bolehlah bersungut apabila diberi tugas tambahan,” terngiang-ngiang suara abang Yazid, kerani di sekolahku. Kata-kata disasarkan kepada beberapa orang guru yang melenting apabila diberi tugas tambahan. Aku tidak terkecuali, kadang-kadang rasa terdera juga oleh kata-kata itu.

Tumpuan aku hanya terhadapnya. Aku cuba untuk menjaring hati kecilnya. Kedatangannya pada pagi ini mengundang seribu persoalan yang bersarang di kotak fikirku.

Pelajar tingkatan 4 Pluto yang lain sedang melakukan rutin mereka seperti biasa. Entah mimpi apa hari ini, mereka beria-ia menyudahkan tugasan yang diberikan. Mungkin nak mengambil hati gurunya. Tumpuan yang tidak seratus peratus, sekurang-kurang sedikit ilmu melekat juga di benak mereka. Malangnya, murid itu tidak berasa teruja menyiapkan tugasan yang diberikan.

“Saya tak pernah mengganggu cikgu mengajar, saya tidur kerana letih.” Tiba-tiba terpacul keluar perkataan dari mulutnya. Aku terkedu seketika. Belumpun sempat aku bertanya, dia terlebih dahulu telah memberikan secebis jawapan yang bagiku cukup sinis. Menyindir aku agaknya, getus hati kecilku.

“Mengapa dah lama tak datang sekolah.” Sikap cakna aku terhadapnya mula berputik. Aku ingin sekali mencungkil rahsia dirinya yang masih belum tertutup untuk diselongkari. Dia bungkam. Kelas ketika itu sudah mula lenggang. Murid-murid lain sudah diberi kebenaran untuk berehat. Ada beberapa orang murid lain masih berada di dalam kelas. Duduk dan bersembang-sembang. Amin yang berminat untuk mendengar kisah terus menghampiri kami.

“Dia kerja malam, ikut bapak saudaranya niaga pasar malam,” celah Amin yang kemudian duduk berdekatan dengan Shahrul. Amin mungkin satu-satu rakan rapat Shahrul. Belakang Shahrul ditepuknya berulang-ulang kali. Shahrul masih membungkam. Aku tidak memerlukan pengantara ketika itu. Sementelah waktu-waktu ini, aku perlu bersama-sama Shahrul. Aku ingin jawapan yang aku ajukan.

“Betul kata Amin, Shahrul,” ucapku ringkas.. Shahrul mengangguk-nganggukkan kepalanya. Dia mengiakan kata-kata Amin. Amin menjadi jurucakap bagi pihaknya.

“Saya sedar diri saya cikgu, saya tak pandai macam murid lain. Saya tak nak menyusahkan emak bapak saya. Saya bekerja kerana saya nak cari duit sendiri untuk belanja sekolah.” Beberapa potong kalimat terhambur keluar dari mulut mulusnya.

“Kadang-kala saya bantu ayah saya betul paip rumah orang, baiki atap bocor, macam-macam saya buat cikgu untuk cari duit lebih. Sebab tu saya tak datang sekolah, saya ada kerja yang perlu saya buat. Kalau datang sekolahpun, saya tak dapat apa-apa. Baik saya kerja. Lagipun cikgu kat sekolah ni, benci saya. Cikgupun tak suka sayakan.” Penjelasan Shahrul yang panjang lebar menyentap hatiku. Seolah-olah ada batu besar yang dilemparkan terus menghempap pundakku. Wajarkah kata-kata Shahrul itu terhadapku? Perlukah aku menafikannya? Dia seolah-olah mencurahkan isi hatinya yang sudah lama terbuku. Kata-kata terakhir keluar dari mulutnya benar-benar menjentik perasaan seorang guru yang kian terhakis profesionalismenya.

“Saya perlu bina masa depan saya, cikgu, tempat saya bukan di sini, dunia sebenar saya di luar sana. Saya nak berhenti sekolah tapi emak tak bagi.” Shahrul merogoh saku seluarnya lalu mengeluarkan surat amaran yang diterimanya daripada pihak sekolah. Surat yang renyuk itu diletakkan di atas meja tulis. Surat yang ditangani oleh Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid kubaca sekadar untuk mengambil hati Shahrul.

“Awak boleh membaca,” tanyaku cuba mengalih topik. Mungkin modus operandi yang aku guna pakai nanti akan memberi impak terhadapnya, sekurang-kurang menghalang niatnya. Aku tak mahu perkara ini dipanjangkan. Mungkin masih ada ruang untuk Shahrul meneruskan persekolahannya. Aku tidak mahu mendengar kekecewaannya sebentar tadi. Walaupun ada kebenaran pada kata-katanya tetapi aku mahu dia terus bersekolah.

“Awak boleh baca ayat tu.” Aku menunjukkan aksara-aksara yang membentuk ayat yang tertampal di dinding kelas itu. “Saya kenal huruf, tapi saya tak boleh nak sebut perkataan tu.” ucap Shahrul sambil menundukkan kepala. Baru hari ini aku sedar bahawa Shahrul tidak boleh membaca malah membatang suku katapun dia tidak mampu. Dia cuba menyembunyikan kelemahan diri.

“Saya ajar awak membaca,” kataku cuba memujuk hatinya. Lantas aku teringkatkan buku Bijak Membaca yang ditulis oleh rakan sejawat di bilik bacaan di rumahku. Cadanganku ditolak Shahrul. Perasaan malu masih menebal. Rasa rendah diri masih tergantung kukuh dalam atmanya. Aku akan berusaha memujuknya, sekurang-kurangnya aku boleh membantu.

Tanggungjawab yang terpikul di pundakku kian hebat. Kadang-kadang aku bertanya pada diri. Bertanya juga kepada beberapa orang rakan sejawat di bilik guru yang kutemui. Sampai bilakah aku benar-benar menjadi guru di kelas ini ? Aku tampilkan nama-nama murid kepada guru-guru lain yang pernah mengajar mereka. Mereka mengiakan kenakalan pelajar-pelajar yang kusebutkan beberapa namanya termasuklah Shahrul. Hanya beberapa orang pelajar seperti Sudirman, Azman, Hilmi yang boleh kusandarkan sedikit harapan untuk lulus dalam subjek yang kuajar.

Kisah hari pertama aku melangkah kaki ke kelas itu masih tergambar di ruang mata. Kelas yang terletak di sebuah taman mini di bilik Mata Pelajaran Vokasinonal(MPV) –Landskap dan Nurseri ini begitu menyejukkan mata. Rimbunan pohon hijau yang diusahakan oleh pelajar-pelajar MPV begitu indah. Pokok ati-ati, kenanga renek, pokok keladi dan pelbagai macam lagi menghiasi taman mini ini. Di dalam kelas pula terdapat sebuah kolam kecil yang begitu indah pada pandangan mataku. Deburan air yang keluar dari pasu bunga itu menjentik perasaan.

Ketika aku melangkah masuk, keadaan kelas agak gamat. Beberapa orang murid yang belum kukenal namanya duduk di atas meja sambil berbual-bual. Aku tidak mendengar butir-butir perbualan mereka. Mereka lantas duduk di tempat masing-masing. Senyap sepi seketika. Umpama sekumpulan askar yang setia sedang menunggu arahan daripada ketua komandan. Kelas kecil ini hanya boleh menempatkan 24 orang pelajar dalam satu-satu masa. Semua murid lelaki, tak ada seorang pun murid perempuan , detik hati kecilku.

Aku menuju ke arah meja guru yang terletak di penjuru bilik. Ada pasu kecil yang dihiasi pokok lidah buaya. Di sekeliling tumbuh spesies keladi kecil yang aku tidak pasti namanya. Tiba-tiba retina mataku terus melekat kepada satu wajah yang sedang lena. Dia tidak mempedulikan aku. Sikap endah tak endahnya ternyata benar-benar mengundang padah. Aku umpama seekor singa terus menyergah lantas terhamburlah kata-kata yang tidak enak didengar. Lebur terus ilmu psikologi pendidikan yang pernah terpasak pagan di jiwa. Gred A yang kuperoleh dalam peperiksaan akhir dibawah pengajaran Dr. Rahil Mahyudin, pensyarah di Universiti Putra Malaysia langsung tidak bererti. Ketenangan pagi itu pecah oleh suaraku yang lantang. Semua murid kebingungan. Mereka tidak menyangka seorang guru yang cukup melangit sifat sabar tetapi meletup kemarahannya. Murid yang kukenali menerusi tanda nama pada bajunya itu terus terjaga. Shahrul terpinga-pinga. Kedua-dua belah kelopak matanya seperti digam dengan gam kayu terus sahaja ingin terkatup semula. Lagaknya yang kukira agak kurang ajar benar-benar mencabar .

“Kalau awak tak nak belajar, awak boleh keluar dari kelas.” Suaraku agak lantang. Aku tidak sedar bila ungkapan keluar dari mulutku. Shahrul terus mencapai beg sandang lusuhnya yang diletakkan di bawah meja, terus melangkah keluar. Semua murid memandang dengan ekor mata mereka. Ada sedikit kesalan di hati mereka.

“Cikgu tak patut halau dia keluar cikgu, dia letih,” ucap Khairul lagak seorang peguam bela membela anak guamnya yang teraniaya. Aku memekakkan telinga. Sejak itu, wajah itu terus hilang.

“Cikgu, waktu rehat dah habis,” Lamunanku terus diragut oleh suara Shahrul yang bergetar. Aku bingkas bangkit dari kerusi. Aku memandang tepat ke wajahnya. Ada kristal jernih yang hampir sahaja keluar dari kolam matanya.

“Saya minta maaf, kalau saya pernah halau awak keluar dari kelas ini dahulu.”

“Cikgu tak perlu minta maaf, saya sepatutnya minta maaf dengan cikgu, sebab saya menyakitkan hati, cikgu. Lagipun tak ada apa yang boleh cikgu harapkan daripada saya.” Sharul menambahkan rasa kesal aku terhadapnya lagi.

“Kalau cikgu harapkan saya lulus Bahasa Melayu, memang tak mungkin. Saya pasti gagal. Cikgu jangan buang masa mengajar saya, baik cikgu ajar rakan-rakan yang lain. Mereka masih memerlukan cikgu,” ucapnya perlahan. Kata-kata Shahrul benar-benar menghukum diriku. Terlalu picik ilmu keguruanku. Murid yang masih mentah ini rupa-rupa lebih bijak dari segi tindakan dan fikrahnya.

Aku melangkah keluar dari kelas ini dengan rasa bersalah. Rapus Shahrul mungkin tidak mampu untuk kupujuk. Murid itu benar-benar rasa terhukum oleh sikap gurunya sendiri. Bilah-bilah kekesalahan tak putus-putus menjengah sudut hati.

“Kami letih cikgu, hari ini kita relax, ” ujar ketua tingkatan, Khairul sejurus ucapan salam diberikan. Mataku terus liar mencari seseorang. Aku meneliti lis nama murid yang tercatat di dalam Buku Cegah Ponteng yang diperkenalkan oleh pihak sekolah. Jam di bilik MPV sudah menunjukkan pukul 12.50 tengah hari. Cadangan Khairul yang kuanggap culas itu terus kubuang tanpa perlu dipertimbangkan. Aku terus mengedarkan lembaran kerja untuk disiapkan oleh mereka. Terdengar suara dengusan daripada beberapa orang murid yang kurang berpuas hati apabila layanan mereka tidak kuendahkan. Suara mereka semakin ramai. Semacam satu demonstrasi alaf baru yang menuntut perjuangan mereka didengari. Di sudut berhampiran dengan meja guru, terdengar juga kuapan nakal Nazri, yang khabarnya bekerja pada waktu petang hingga malam di sebuah kedai runcit di kampungnya.

“Cikgu cari Shahrul?” Dia dah berhenti sekolah, cikgu. Dia ada di pejabat”, beritahu Azman yang berbadan besar, tegap itu. Berita yang baru menjengah di cuping telinga tidak mengejutkanku. Aku sudah menjangka ia akan berlaku. Aku terus meninggalkan kelas dengan memberi pesanan kepada Khairul. Langkah kakiku terus menuju ke ruang pejabat yang terletak berhampiran dengan bilik guru. Setibanya di pejabat, Shahrul sedang duduk di sofa berhampiran dengan bilik Pengetua. Dia bangkit dan menyambut salamku. Sejuk tangannya kusambut.

“Cikgu, jangan risaukan saya, tahulah saya menjaga diri. Saya dah fikir panjang, cikgu.”

Itulah kata-kata terakhir yang kudengar dari mulut Shahrul. Sebelum beredar tubuh kurus itu kudakap erat. Aku menghulurkan sebuah buku Bijak Membaca yang sudah lama kusimpan untuk kuserahkan kepadanya.

“Awak ambillah buku ini. Hadiah saya untuk awak.” Saya harap awak akan manfaatkan buku ini. Anggaplah saya sentiasa bersama awak,” jelasku terus menggantungkan harapan dan memberi semangat kepadanya. Tanpa kusedari, manik-manik jernih mengalir dari empangan air matanya. Sejak itu , Sharul tidak pernah kutemui.

********************************************************

Telefon bimbitku berbunyi. Ada sistem pesanan ringkas yang kuterima.

Aku mencapai telefon bimbit Nokia dari atas meja tulis yang terletak di penjuru bilik. Baju kot hitam diletakkan di birai katil. Ada khidmat pesanan ringkas yang baru diterima masuk. Mungkin kenalan yang ingin mengucapkan tahniah. Aku bersiap-siap untuk menghadiri majlis konvokesyen Ijazah Kedoktoran dari Univerisi Putra Malaysia. Jari telunjukku pantas menekan butang pada telefon bimbit itu. Aku membaca ayat yang terpapar pada skrinnya.

“Tahniah atas kejayaan cikgu ,”- Shahrul.

Ayat yang tertera pada skrin itu kubaca berulang-ulang kali. Bukankah aku telah berjaya menjaring hati kecilnya ?(Cerpen ini telah memenangi Hadiah Pertama dalam Pertandingan Menulis Cerpen anjuran Koperasi Sekolah Menengah Undang Rembau bagi tahun 2009) Untuk makluman cerpen ini terhasil daripada bengkel Penulisan Kreatif anjuran Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan.Cerpen ini juga turut dimuatkan dalam antologi Warna-Warna Pelangi bersama dengan guru-guru Negeri Sembilan)

No comments:

Post a Comment

Istilah Bahasa Daerah di Negeri Sembilan

Glitter Graphics
Glitter Graphics

Glitter Animal Graphics


Siri 1 (14 Januari 2010)

1. locot( lo+ cot)
Maksud perkataan ini ialah' keadaan melecur yang disebabkan oleh benda-benda yang panas', besi panas atau sebagainya.

Contoh penggunaan:
a. Lidahnya locot kerana menghirup air kopi yang masih panas.
b.Jari tangannya locot kerana terpegang bara api.

2. menugheh(me + nu + gheh)
Maksud menugheh bermakna 'mengerti, faham atau tahu membuat sesuatu kerja'
Umpamanya seseorang yang ahli dalam bidang lukisan, tentu ia menugheh yakni mengerti atau faham tentang sesuatu yang hendak dilukisnya.

Lazimnya, penggunaan kata 'menugheh'didahului dengan kata 'tidak'.
Contohnya:

a. Anak muda kampung zaman sekarang ramai yang tidak menugheh membuat kerja-kerja kampung seperti bersawah padi dan sebagainya.

b. Pelajar itu masih tidak menugheh lagi membuat surat kiriman walaupun telah diajar beberapa kali.

3. perun/peghun (pe + ghun)
Perkataan perun hampir sama maknanya dengan penggur iaitu perbuatan 'membakar'
Kerja memerun lebih berat dan sukar. Umpamanya,memerun atau membakar kayu-kayu getah yang telah ditebang untuk projek menanam semula.

a. Setelah selesai melakukan kerja memerun, mereka pun menggali lubang untuk menanam benih getah.

b. Sisa-sisa kayu yang baru diperun itu masih terasa panasnya.

4. senereh/senegheh (se + ne + gheh)
Perkataan senereh membawa dua pengertian.
Makna pertama ialah 'senonoh'. Contoh:

a. Berpakaian dalam sesuatu majlis yang rasmi haruslah senereh supaya manis dipandang orang.

Kedua, perhataan senereh bermaksud 'sempurna'.
Contoh:
b. Semua kerja yang dipertanggunjawabkan kepadanya telah dibuatnya dengan senereh.

Selalunya penggunaan kata senereh ini didahului juga dengan kata 'tidak'. Contohnya:

c. Corak permainan yang ditunjukan oleh pemain-pemain pasukan bola sepak itu tidak senereh sehingga menyebabkan kekalahan yang teruk.

d. Semua kerja itu tidak senereh belaka dan terpaksa dibuat semula.

6. temua (te + mu + a)
Perkataan temua yang dituturkan oleh masyarakat di Negeri Sembilan itu bermaksud 'sungai'.
Contoh:

a. Orang ramai dinasihati supaya jangan mandi-manda di temua itu kerana airnya sangat deras dan membahayakan.

7. kelenset (ke + len+ set)
Kata 'kelenset' ada kaitannya dengan kerja mengupas kulit atau menanggalkan sesuatu yang melekat. Contohnya seperti mengulit atau menyiat kulit lembu atau binatang yang lain yang telah disembelih.

Contoh:
a. Kulit kambing yang baru disembelih itu telah dikelenset hingga licin.

b. Tolong kelenset kulit kayu itu.

c. Poster yang ditampal di papan kenyataan itu telah terkelenset ditiup angin.


Pengajaran Bahasa Efektif


Kartun merupakan suatu bahan yang sangat popular dan digemari oleh segenap lapisan masyarakat. Kartun dianggap sebagai satu wahana yang menghiburkan dan boleh meredakan ketegangan emosi manusia.

Penggunaan Kartun dalam Pengajaran Karangan

Pengajaran karangan memerlukan pengeluaran idea dan daya kreatif dalam penulisan., Oleh itu, adalah wajar kartun dijadikan bahan yang dapat menrangsang minat pelajar untuk menulis karangan. Walau bagaimanapun, aktiviti pengajaran haruslah disusun dan dirancang oleh guru dengan rapi. Kaedah perbincangan dan kaedah multitask merupakan kaedah yang terbaik jika bahan kartun digunakan sebagai bahan rangsangan dalam pengajaran karangan.

Kriteria Pemilihan Bahan Kartun untuk Pengajaran Karangan

1. Bahan kartun yang mempunyai hubungan pengalaman dan lingkungan hidup dengan kumpula pelajar sasaran. Kartun yang berkaitan dengan pengalaman sedia ada mereka, membolehkan pelajar menulis karangan berdasarkan hubungan antara pengalaman sedia ada dengan bahan kartun yang digunakan.

2. Bahan kartun mesti sesuai dengan pelajar, boleh menarik minat mereka serta berdasarkan kebolehan bahasa dan kecerdasan otak pelajar. Mengetahui tahap pencapaian pelajar terlebih dahulu sebelum membuat pemilihan bahan kartun adalah lebih baik. Kartun-kartun yang sesuai dengan pelajar dapat menarik minat mereka seterusnya mencetuskan suasana pemelajaran yang menarik dan berkesan.

3, Pilihlah kartun yang menggunakan dialog yang sesuai Penggunaan perkataan, rangkai kata, dan ayat yang sesuai dengan umur mereka sangat diperlukan. Pemiihan dialog yang baik dan tidak bercelaru akan mempengaruhi karangan pelajar, kerana kecenderungan pelajar mengambil sebahagian dialog tersebut sebagai bahan penulisan karangan mereka.

4. Kartun yang akan dipilih seharusnya sesuai dengan sukatan pelajaran dan objektif mengarang pada peringkat tertentu. Kartun yang tidak sesuai dengan sukatan pelajaran akan menyebabkan pelajar agak sukar untuk mengaitkan karangan mereka dengan pelajaran lain.

5.Sebaik-baiknya pilih kartun yang menampakkan tajuk karangan yang jelas dan tersurat.
Siri 1:
Awalan memper-
Awalan memper- ialah awalan pembentukan kata kerja Maksudnya, mana-mana kata dasar bahasa Melayu daripada golongan kata utama , apabila bergabung dengan awalan ini akan menghasilkan kata kerja.

Tiga golongan perkataan yang boleh dicantumkan dengan imbuhan ini, contohnya seperti berikut:
a) Kata nama
alat - memperalat
(membawa maksud "menjadi seperti alat" yakni mempermain-mainkan seseorang)
budak - memperbudak
(membawa maksud"menjadikan seperti budak" dalam erti kata bertindak terhadap seseorang itu seolah-olah dia itu budak)
isteri - memperisteri
(membawa maksud "menjadikan(mengambil sebagai) isteri)
hamba - memperhamba
(membawa maksud menjadikan (seseorang) sebagai hamba)
Contoh ayat:
(1)Dia memperalat orang tua itu untuk mencapai
cita-citanya.
(2) Ibu tiri memperhamba anak tirinya.
(3) Datuk Ahmad memperisteri Mulsalmah.


b) kata adjektif
besar - memperbesar
cepat - mempercepat

c) kata sendi nama
oleh - memperoleh

Walau bagaimanapun, perkataan "hamba" boleh menerima apitan memper-...-kan. Memperhambakan pula membawa erti menjadikan diri sendiri sebagai hamba, seperti dalam ayat:

d) Dia memperhambakan dirinya kepada Tuhan.

Perkataan "isteri" juga boleh menerima apitan memper-...-kan, menjadi memperisterikan yang sama sekali berbeza maksudnya daripada bentuk memperisteri.

e) Hussin memperisterikan Hassan.
(Maksudnya Hussin mengahwinkan Hassan (dengan seseorang gadis); bukan bermakna Hussin mengahwini Hassan


Glitter Graphics

Nilai-nilai Murni Dalam Peribahasa Melayu
* baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalan
g
*buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali
*hancur badan dikandung tanah, budi baik dikenang juga
*kalau asal benih yang baik, jatuh ke laut menjadi pulau

Daya usaha/kerajinan/kesungguhan
*bagai lebah menghimpun madu
*cepat kaki, cepat tangan
*genggam bara api biar sampai menjadi arang
*kalau tidak dipecahkan ruyung, manakah dapat sagunya

Semangat bermasyarakat/kekeluargaan/perhubungan
*air dicencang tidak akan putus
*biduk berlalu kiambang bertaut
*ibarat telur sesangkak, pecah sebiji,pecah semua
*seperti isi dengan kuku

Berhati-hati/teliti/berjimat cermat
*berjalan pelihara kaki, bercakap pelihara lidah
*biar lambat asalkan selamat
*daripada segenggam jadi segantang
*sediakan payung sebelum hujan

Keberanian
* berani kerana benar, takut kerana salah
*membujur lalu melintang patah
*pantang berundur sebelum berjuang
*pantang mati sebelum ajal

Kepatuhan/kesetiaan
*air orang disauk, ranting orang dipatah, adat orang diturut
*biar mati anak, jangan mati adat
*di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung
*hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baik juga di negeri sendiri

Semangat patriotisme/cinta akan negara
*seperti belut pulang ke lumpur
*seperti gagak pulang ke benua
*seperti ikan pulang ke lubuk
*setinggi-tinggi bangau terbang,hinggap di belakang kerbau juga

Rasional
*ada akal
*akal budi
*jangan bercermin di air keruh
*ke tengah boleh, ke tepi pun boleh

Kepentingan ilmu
*diam ubi berisi
*ilmu itu pelita hidup
*jauhari juga yang mengenal manikam
*kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga

Kasih sayang
*bagai menjaga intan dicanai
*hilang di mata, di hati jangan
*menatang minyak yang penuh
*tatang di anak lidah

Keadilan
*duduk dengan cupak dan gantang
*seduit dibelah tujuh
*seperti menghela rambut dalam tepung
*umpama jari di tangan, ada bercincin ada tidak

Berdikari
*kalau pandai meniti buih, selamat badan sampai ke seberang
*ke tengah boleh, ke tepi pun boleh
*pandai menyelam air di dangkal
*timba air mandikan diri

Siri 2 (17.1.10)
Peribahasa Mengungkap Budaya Kerja Orang Melayu

a. Budaya kerja dan gigih dalam bekerja
*ringan tulang
*mandi keringat
*hempas tulang urat
*peluh darah
*gulung lengan baju

b. Ketekunan dan kerajinan orang Melayu dalam melakukan sesuatu pekerjaan

*sedikit lama-lama jadi bukit

c. Berjimat cermat untuk mencapai sesuatu kejayaan

*ikat perut
*cermat semasa banyak, jimat semasa sedikit

d. Sikap tidak suka membuang masa dan apabila berbuat kerja hendaklah jangan tertumpu kepada sesuatu perkara

*berkayuh sambil bertimba
*menyelam sambil minum air

Siri 1
Peribahasa Keadilan

Jika salah sebatang dicabut, salah serumpun dibongkar, salah separuh dirambah

Maksud:
Hukuman haruslah dijatuhkan menurut besar kecil kesalahan yang dilakukan.

Ayat:
Keadilan perundangan menuntut hukuman yang setimpal dengan kesalahan, umpama kata peribahasa jika salah sebatang dicabut, salah serumpun dibongkar, salah separuh dirambah.

Sumber: Kamus Istimewa Peribahasa Melayu

Peribahasa Ilmu
Biduk kalau tidak berkemudi, bagaimana ia akan laju

Maksud:
Sesuatu pekerjaan yang dikerjakan tanpa ilmu tentu tidak akan sampai kepada yang dimaksudkan.

Ayat:
Pembinaan sesebuah negara bangsa yang maju dan progresif menuntut warganya memiliki ilmu pengetahuan yang secukupnya, seperti kata pepatah, biduk kalau tidak berkemudi, bagaimana ia akan laju.

Peribahasa Permuafakatan
Duduk seorang bersempit-sempitan, duduk banyak berlapang-lapangan

Maksud:
Buah fikiran yang diperoleh dalam sesuatu perundingan itu lebih baik daripada buah fikiran kita sendirian sahaja.

Ayat:
Kejayaan sesebuah organisasi banyak bergantung pada kesepakatan dalam membuat keputusan. Sumbangan idea yang digabungjalinkan pasti membuah pembaharuan, umpama kata pepatah, duduk seorang bersempit-sempitan, duduk banyak berlapang-lapangan.

Peribahasa Perantauan

Ke gunung emas pasir baiduri, ke padang zamrud habis diedari; terbanga bangau sepanjang hari, ke tasik juga akhirnya dicari

Maksud:
Bagaimana sekalipun jauh dagang merantau, ke negeri yang besar-besar, melihat tempat yang indah-indah, kesudahannya pulang juga ia ke tanah airnya sendiri.

Ayat:
Golongan perantau yang mencari rezeki di negara lain, sekalipun berasa selesa di tempat orang, namun jauh di sudut hatinya, mereka pasti teringin pulang ke tanah airnya sendiri,ibarat peribahasa ke gunung emas pasir baiduri, ke padang zamrud habis diedari; terbang bangau sepanjang hari, ke tasik juga akhirnya dicari.

Siri 2 (17.1.10)
Bidalan dan Pepatah

Bidalan dan pepatah ialah peribahasa yang terdiri ungkapan-ungkapan yang ringkas lagi bijaksana yang mempunyai makna selapis. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, kedua-dua jenis peribahasa itu dipakai juga untuk menyatakan makna dua lapis.

Pendeta Za'ba memberikakankita beberapa andaian yang kuat tentang cara bidalan dan pepatah itu kekal dan menjadi budaya bangsa kita. Menurut beliau:

a) Mula-mulanya sebutan itu keluar dari mulut seseorang yang bijak dan pantas fikirannya iaitu dengan perkataan yang ringkas dan membetuli sepenuh-penuh maksudnya serta mengandung di dalamnya sesuatu kebenaran yang telah dirasanya sendiri atau telah diperhatikannya berlakupada diri orang lain.

b) Kemudian apabila berkenaan orang ramai mendengarnya maka dipakailah pula oleh mereka itu hingga berulang-ulang dan berhubung-hubung dari seorang ke seorang.

c) Dengan demikian masyhurlah perkataan itu dan akhirnya lalu melekat dalam bahasa itu hingga bila-bila, menjadi suatu kekayaan dan perhiasan kepada bahasa itu.

d) Maka pada ketika itu dinamakanlah akan dia peribahasa iaitu bidalan, pepatah dan perumpamaan.

Bidalan dan pepatah yang mempunyai makna selapis adalah seperti yang berikut:

i. biar lambat asal selamat
ii. sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit
iii.sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna
iv. ingat sementara belum kena, jimat sementara belum habis
v.sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan.
vi. malu berkayuh perahu hanyut, malu bertanya sesat jalan
vii.hati hendak semua jadi

Bidalan dan pepatah yang mempunyai makan dua lapis, ungkapannya atau patah-patah perkataan yang disusun bukan sekadar satu ayat atau ayat-ayat yang lengkap, tetapi, kadang-kadang, merupakan serangkap pantun dua kerat juga.
Contoh:

i. Bergalah hilir tertawa buaya;
Bersuluh di bulan terang tertawa harimau

ii.Lain biduk lain digalang;
Lan bengkak lain menanah

iii.Pandai mencuri merasa mendapat;Tak pandai mencuri merasa terikat.

iv. Ikut hukum menyiat daging;Sakit di awak sakitlah di orang.

v. Bawa resmi padi; Makin berisi makin tunduk.

vi. Jangan bawa resmi jagung; Makin berisi makin jegang.

vii. Ditangkap buaya nampak riaknya; Ditangkap malas tak bertanda.

Sastera


Siri 1: Gaya Bahasa Kiasan (30.1.10)

a) Metafora
Metafora ialah gaya bahasa kiasan langsung atau perbandingan yang menyebut dua hal tanpa menggunakan kata-kata perbandingan. Lazimnya metafora terdiri daripada dua perkataan yang ringkas, padat dan tersusun. Satu daripada dua perkataan metafora bersifat konkrit dan menjadi objek untuk difikirkan, dan satu lagi perkataan bersifat abstrak.

Contoh:
kaki hari
tiang kemerdekaan